Jurili vuka stradale svinje

TJENTIŠTE - Nacionalni park „Sutjeska”, Šumsko gazdinstvo „Maglić” i Lovačko udruženje „Bakić” u saradnji sa Lovačkim savezom RS organizovalo je proteklog vikenda tradicionalnu hajku na vuka u posebnom lovištu „Zelengora” i privrednom lovištu šumskog gazdinstva. U hajci je učestvovalo oko 250 lovaca iz cele BiH i lovačkih udruženja iz Srbije i Crne Gore, a nakon nekoliko sati lova odstreljene su dve divlje svinje, dok hajkači tvrde da je ranjen i jedan vuk.

Međutim, kako kažu lovci, najbitnije je da je druženje bilo lepo i da je sve prošlo bez i najmanjeg incidenta. Gosti su bili oduševljeni ambijentom na Zelengori i organizacijom hajke, a akcija je poslužila i kao dobra promocija Nacionalnog parka „Sutjeska”.
Pre hajke organizovana je smotra lovaca ispred hotela „Mladost”. Direktor NP „Sutjeska” Zdravko Radović podsetio je da je hajka na vuka postala tradicionalna i da svake godine okuplja sve više ljubitelja lova i prirode, a predsednik Lovačkog saveza RS Vukašin Vojinović najavio je formiranje regionalnih centara kako bi lovci i udruženja administrativne poslove mogli završavati i bez odlaska u Banjaluku. ..


Prvi pucnji hajkača probudili su zimom uspavanu Zelengoru na kojoj je prethodne noći palo malo snega pa su uslovi za lov bili idealni. Lovci koji su bili na čekama su, mada je bilo poprilično hladno, strpljivo osmatrali, nadajući se da će vuk naleteti baš njima „na nišan”. Međutim, hajkači su - ako nije lovačka priča - uspeli da rane jednog vuka koji im je pobegao, a cenu su umesto svojih šumskih suseda - platile dve divlje svinje. Sigurnu ruku i dobar pogled imali su Emil Huskić iz Mostara i Ljubo Marković iz Busovače. Vidno zadovoljan ulovom, iako mu je izmakao vuk, Huskić kaže da ga je poslužila i sreća. „Imao sam sreće jer je svinja naletela na mene. Hajka se završavala i upravo smo planirali da se povučemo. Zaista je lepo bilo učestvovati u hajci na Zelengori i drago mi je što sam jedan od dvojice koji su danas ulovili”, rekao je Huskić „EuroBlicu”.
Ljubo Marković, drugi srećni lovac, kaže da je druženje ipak najbolji deo lova. „Odstrelio sam svinju, ali to je samo jedan deo lova. Nismo ubice i najvažnije je da se okupljamo i družimo, bez obzira na nacionalnu, versku, političku ili bilo koju drugu pripadnost. Akcija je organizovana fenomenalno i sigurno ću ponovo doći”, kaže Marković.
Najstariji lovac hajke Pavle Milanović iz Foče kaže da divljači ima, ali kad su ovakve akcije, životinje to osete i povuku se ranije pa je teško bilo i očekivati neki veliki uspeh. „Ima divljači. Doduše, pre je bilo i više, ali ima je dovoljno i svaki ustreljen vuk je neka pomoć ovim ljudima što ovde žive jer vukovi nanose veliku štetu stadima”, kaže Pavle, koji sa svojih 75 godina ne izostaje ni iz jedne lovačke akcije.


Odstrel divokoze - nagrada na tomboli
Za sve lovce nakon završetka lova organizovan je ručak u prirodi - skuvan je pasulj sa slaninom, a potom je u hotelu „Mladost” priređena svečana večera sa zabavnim programom. U okviru programa organizovana je i tombola u kojoj je glavna nagrada bila dozvola za odstrel divokoze.