Projekat: Biodiversity Week 2013

 

 

Биолошка истраживачка организација „Јужњачко плаво небо“ Требиње

ДАНИ БИОДИВЕРЗИТЕТА 11.05.-17.05.2013.год.

БИОЛОШКА ИСТРАЖИВАЧКА ЕКСПЕДИЦИЈА

„БИЈЕЛА ГОРА 2013“

БИЈЕЛА ГОРА-ОРЈЕН,

Орјенски масив смјештен је источно од града Требиња, у крајњој југоисточној тачки Републике Српске (Босне и Херцеговине). Територија Орјенског масива се ту не завршава, већ се добрим дијелом протеже и у Црну Гору и Хрватску, што цијелом масиву даје још већи значај.

Површина Орјенског масива је цца 350 км2, ваздушном линијом удаљен је око 5 км од мора, уздиже се до висине од 1894 мнв (Зубачки кабао-Орјен), станиште великих карнивора и ендемских биљака, 5 мјесеци трајања снијежног покривача оправдава име БИЈЕЛА ГОРА.

Експедиција: Бијела гора 2013“-Дани биодиверзитета, прикупљање савремених

података о биљним и животињским врстама

Учесници: Завод за заштиту културно историјског и природног наслеђа РС

Природно математички факултет Бања Лука

Шумарски факултет Бања Лука

Пољопривредни факултет Источно Сарајево

Агенција за заштиту животне средине Црне Горе

Црногорско еколошко друштво Подгорица

Друштво за заштиту природног наслеђа „Арбор Магна“

Центар за биодиверзитет Бања Лука

Центар за газдовање кршом Требиње

Национални парк Уна

Ветеринарски факултет Загреб

Биолошка истраживачка организација „Јужњачко плаво небо“ ТБ

Бернд Тхиес Фоунадтион Басел/Сwитзерланд

Бијела гора-савршена дивљина, типичан представник „дивљег Балкана“, на тренутак нас одваја од стварности, као да се налазимо у земљи из Господара прстенова,

чекамо да се појаве вилењаци или орци.

Херцеговина је таква, нестварно лијепа, једном ногом сте у мору а другом у снијегу“.

 

Стогодишњи или хиљадугодишњи бијели и црни борови, густе букове шуме у којима готово не разликујете дан и ноћ, изобличене мунике које подсјећају на бића из бајке, смјена сунца и облака као дана и ноћи, у позадини „глечерски“ врхови Јастребице, Вучијег зуба и Орјена, средином маја још увијек су под великим снијегом и ледом. Не можемо се отети утиску да човјек може бити само вишак и неравнотежа у оваквом савршенству. Све то човјека, који се „својом срећом“ нађе у Бијелој гори, подсјећа колико је мали и колико у ствари не може да обузда и контролише природу.

Није нам ни намјера да је обуздамо ни да је контролишемо, нека остане управо таква, дивља и необуздана.

Ипак, имамо идеју да научним биолошким методама истражимо које све биљне и животињске врсте живе у Бијелој гори и Орјену. Ако не знамо шта имамо, како ћемо онда то цијенити и сачувати за будуће генерације!?!

Људи нису власници природе!!!

Ми смо природу наслиједили од наших предака а позајмили од наших потомака!!!

Као основа за организовање експедиције послужио нам је Просторни план Републике Српске 2011-2015 који предвиђа да рејон Бијеле горе и Орјена буде проглашен за Национални парк са око 45 км2 површине од чега 5 км2 под првим степеном заштите.

Мишљења смо да много већа површина заслужује неку врсту заштите.

Прилаз Бијелој гори и Орјену, могућ је са двије стране.

Један прилаз води путем Требиње-Никшић, у мјесту Ластва (12 км од Требиња), путоказ показује скретање десно према селу Оровац и Бијелој гори. Село Оровац, удаљено је од Ластве око 4 км а до Бегових корита, око 1200 мнв (срце Бијеле горе) треба наставити још око 10 км, планинског али солидног асфалтног пута.

 

Други прилаз је са пута Требиње-Херцег нови, на око 10 км од Требиња налази се село Тули са веома добрим и лијепим етно рестораном „Стара Херцеговина“ у коме можете осјетити мирис Бијеле горе и Орјена. Одмах послије села Тули, на око 1 км, налази се путоказ, скретање лијево, са натписом Убла. Убла или Зубачка Убла, око 1000 мнв, удаљена су око 10 км и то је практично почетак срца Бијеле горе и Орјена.

Процедура проглашења неког подручја за заштићено подразумијева да Министарство надлежно за заштиту животне средине повјерава израду стручне студије Заводу за заштиту културно-историјског и природног наслеђа а Завод може ангажовати и друге стручне сараднике на изради те студије оправданости проглашења заштите за неко подручје.

Ово што смо ми урадили није та студија, из простог разлога што није покренута процедура од стране министарства. Управо то је наш циљ. Иницијатива за покретање процедуре израде стручне студије и даљи кораци ка проглашењу степена заштите.

 

Према ИУЦН-овим стандардима, два су основна критеријума за заштиту:

  • подручје енормно богато биљним и животињским врстама и стаништима
  • подручје екстремно угрожено људским активностима

Мислимо да Бијела гора и Орјен испуњавају оба услова.

Наша експедиција која је трајала 5 дана теренског рада и 2 дана теоријског рада, дала је прилично занимљиве резултате, нећу рећи очекиване, јер је тешко било шта очекивати у неиспитаној средини. Извјештај ће ускоро добити званичну форму.


ОВО, НАРАВНО, НИЈЕ КРАЈ!

ОВО ЈЕ ПОЧЕТАК!!!

 


НАСТАВИЋЕ СЕ...

 

 

 

 

Поштовани;

Биолошка истраживачка организација „Јужњачко плаво небо“ Требиње у сарадњи са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног наслеђа Републике Српске, организује биолошку-истраживачку експедицију у Бијелу гору-Орјен у циљу инвентаризације биљних и животињских врста на том подручју.

Бијела гора-Орјен је уписана у Просторни план РС 2010-2015 као потенцијално заштићено подручје (Национални парк).

Сличних интересовања има и са Црногорске и Хрватске стране, тако да ће ова идеја у Требињу окупити истраживаче и научнике из цијелог региона (РС, БиХ, ЦГ, ХР, СРБ, Swiss).

Предвиђено је да теренско истраживање у Бијелој гори траје од 13.05. до 17.05.2013.год., на дневној бази, тј. смјештај за учеснике у експедицији је организован у Требињу, у хотелу Вив, а на истраживање крећемо свако јутро око 08:00 часова а у Требиње се враћамо око 19:00 часова.

Правац кретања истраживача ће бити од Убала према Орјену, од Бегових корита према Јастребици или Јарчиштима и од Убала према Беговим коритима.

Свако вече, по повратку са терена, одржаваће се теоријски дио пројекта, предавања, презентације, дискусије о врло актуелним темама (велики карнивори, Бернска конвенција итд). Мјесто одржавања радионица је сала хотела „Вив“.

У експедицији учествује око 25 учесника ван Требиња и 10-ак учесника из Требиња.

Позивамо Вас да својим учешћем и активностима испратите овај догађај и на тај начин подржите напоре на очувању херцеговачке дивље природе.

Ово објашњење је у најкраћим цртама. На све нејасноће, радо ћемо дати додатна објашњења.

 


Poštovani;

 

Biološka istraživačka organizacija “Južnjačko plavo nebo“ iz Trebinja, u saradnji sa Veterinarskim fakultetom iz Zagreba i svjetski priznatim stručnjacima iz oblasti proučavanja ekologije divljih životinja (medvjed, vuk, ris), dr.Đuro Huber i dr.Josip Kusak, povodom 22. maja Svjetskog dana biodiverziteta, planira da organizuje „Dane biodiverziteta 2013“ (Biodiversity Week 2013), u trajanju od 13.05. do 17.05.2013.god.
U sklopu manifestacije, biće organizovana biološka istraživačka ekspedicija u cilju prikupljanja podataka o biodiverzitetu Bijele gore-Orjen, budućeg zaštićenog područja (Nacionalni park Orjen-Bijela gora); (Zoologija, Botanika, Ekologija, Mikrobiologija, Genetika, Anatomija, Morfologija, Fiziologija, Bakteriologija, Entomologija, Herpetologija, Ornitologija, Mamalogija, Geobotanika, Konzervaciona biologija).

Pozivamo Vas da nam se priključite, uzmete aktivno učešće u ekspediciji i time date svoj doprinos očuvanju i zaštiti ovog veoma vrijednog prirodnog staništa.

Ukoliko ste zainteresovani, pošaljite nam svoju biografiju i formalno pismo podrške, o detaljima ćemo Vas obavijestiti blagovremeno.

S poštovanjem.

Dušan Toholj, str.inž.zašt.prirode
Biološka istraživačka organizacija
“Južnjačko plavo nebo” Trebinje
Trebinjskih brigada 4, 89101 Trebinje
+387 65 594 283

www.bijelagora.com

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} table.MsoTableGrid {mso-style-name:"Table Grid"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; border:solid windowtext 1.0pt; mso-border-alt:solid windowtext .5pt; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-border-insideh:.5pt solid windowtext; mso-border-insidev:.5pt solid windowtext; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}