Bjeloglavi sup u Hercegovini

Поштовани,

Велика ми је част и задовољство да Вас обавијестим да је програм обнављања колонија Бјелоглавих супова у Херцеговини ушао у конкретну фазу.

У недјељу, 28.09.2014.год., у Центар за реинтродукцију бјелоглавих супова у селу Седлари (Попово поље), донијета је и смјештена прва птица.

Млади Бјелоглави суп симболично је назван „Душан Силни“ (јер нам је на овом пројекту потребна огромна сила и позитивна енергија).

Пронађен је у околини Братунца и захваљујући дојави мјештана и брзој интервенцији стручњка иа Завода за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа Републике Српске, птица је смјештена на адекватан начин.

Није било много премишљања шта са птицом пошто је Центар за реинтродукцију и смјештај бјелоглавих супова у селу Седлари (Попово поље) једини такав у Републици Српској.

Раније, почетком септембра 2014., десио се сличан случај у околини Пала али због оштећења на кавезу, није било услова да се птица смјести у Седларе већ је птица смјештена у Благај, у кавез сличне намјене.

Сада, када је птица из Братунца смјештена у Седларе, очекујемо да ће јој се у што краћем року придружити и птица која је привемено смјештена у Благај

Морамо нагласити да још увијек нема неког великог разлога за славље.

Ове двије птице су случајно (мада у природи ништа није случајно), „одабрале“ да дођу у Херцеговину.

Још увијек није прорадио програм планског досељавања супова из Србије у Херцеговину. Имамо обећања да ће се то десити почетком следеће године.

Долазак ове двије птице ће сигурно бити вјетар у леђа цијелом пројекту.

Позивамо све људе који желе да, на било који начин, помогну, да нам се јаве а прије свега да нам се јаве сви они који имају неку угинулу животињу, коју желе да поклоне Бјелоглавим суповима.

Бјелоглави супови се хране искључиво угинулим месом, нису способни да ухвате било какав живи плијен, и на тај начин, нас људе, штите од свих потенцијално заразних болести које могу настати труљењем и распадањем животиња у природи.

Сви који желе да, неку угинулу или страдалу у саобраћају животињу, поклоне Бјелоглавим суповима, могу се јавити на телефон 066-861-397.

Цијели пројекат се развија у сарадњи Завода за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа Републике Српске и Биолошке истраживачке организације „Јужњачко плаво небо“ Требиње.