Škanjac mišar-Buteo buteo

Škanjac (Buteo buteo).

Dužina mu se kreće od 50-57 cm a težina  525-1000 g.

Rasprostranjenost:        Evropa, Azija, Afrika.
Seoba:            Djelimično selica.
Status ugroženosti:    Mjestimično česta.

Ova srednje velika ptica, poznatija kao evropski škanjac, ima velika široka  krila i kraći rep, a građen je za jedrenje na termalima. Vrlo varira u boji. Uprkos veličini, škanjac lovi relativno malen plijen, npr. voluharice, miševe i insekte. ^esto se viđa na tlu, posebno zimi, hraneći se insektima i glistama. Prilikom svadbenog udvaranja škanjac jedri visoko u vazduhu s veličanstvenim  uspinjanjem i obrušavanjem, a mužjak pruža ženki materijal za gnijezdo u vazduhu.

P1030588_800x600.JPG P1030789_800x600.JPG P1030791_800x600.JPG P1030792_800x600.JPG P1030910_800x600.JPG P1030911_800x600.JPG P1030912_800x600.JPG P1030914_800x600.JPG P1030915_800x600.JPG P1030916_800x600.JPG P1030918_800x600.JPG P1030975_800x600.JPG P1030976_800x600.JPG